Over ons

Het ontstaan van Vrijekleuterklas

Hoe het allemaal begon...

In de Vrijeschoolse kleuterklas vormen muziek en natuur een belangrijk basiselement van het onderwijs, waardoor het een rijke bron is voor manieren waarop opvoeders met kleuters op bewegelijke wijze muziek kunnen maken over thema's uit de natuur. Rijkdom die gedeeld mag worden!

Vanuit dat vertrekpunt zijn Inge en Nicole, leerkrachten op de Zeister Vrije School, in 2020 een Instagramaccount gestart, waarop ze video’s plaatsten van muzikale bewegingsspelen: een bewegelijke, muzikale manier om met kinderen om met kinderen aan de slag te gaan.

Het ontstaan van de stichting

Om het behoud van het initiatief te waarborgen is in 2022 Stichting Vrijekleuterklas.nl opgericht, door middel van een succesvolle crowdfunding. Onder de volgers en donateurs van de stichting bevinden zich docenten, studenten van de pabo, ouders, opa’s en oma’s, therapeuten, docenten van diverse onderwijsvormen… Kortom, veel verschillende soorten opvoeders die zich rondom kleuters bevinden.

De missie

De missie van Vrijekleuterklas is dat er zoveel mogelijk op beweeglijke wijze muziek wordt gemaakt met kleuters, met de natuur als inspiratiebron.

Het team groeit...

De instagrampagina is de afgelopen twee jaar gegroeid en telt nu al ruim 5000 volgers, van wie zeer positieve reacties ontvangen worden. Inmiddels is daar een Youtubekanaal bijgekomen, om voor iedereen toegankelijk te zijn. Al gauw bleek dat er, zeker met alle werkzaamheden van een kleuterklas ernaast, extra handen nodig waren. Paulien (rechts van het midden) is aangesloten als penningmeester en levert met haar ervaring in het kleuteronderwijs veel kennis en een kritische blik. Chriske (rechts op de foto) van Risotto a la Chriske is een fijne aanwinst met haar precieze werk, kennis van gebarentaal, oog voor esthetiek en fotografiekunsten! Ook is er een fijne samenwerking met Stichting Vrijeschoolliederen ontstaan, waaruit onder andere de inspiratiedagen over muzikale bewegingsspelen voortgekomen zijn en beide stichtingen elkaar verrijken met de uitwisseling van beeldmateriaal en bladmuziek.

Website Vrijekleuterklas.nl

Met meer dan 600 filmpjes van diverse muzikale bewegingsspelen ontstond de behoefte ze te kunnen ordenen, gemakkelijk vindbaar te maken, te voorzien van achtergrondinformatie en bladmuziek. Vanuit die behoefte is deze website ontstaan.

Via het zoekfilter kun je precies vinden wat je nodig hebt, en heb je de bladmuziek en tekst bij elkaar. Verder biedt deze website vele toekomstige mogelijkheden waar achter de schermen aan gewerkt wordt. 

Mocht je graag mee willen denken of (financieel) bij willen dragen dan is dat zeer welkom. Stuur ons een mailtje of doneer via de knop rechtsboven.

Wie zijn wij?

 

Inge

Nicole

Julia

Paulien

Chriske

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

     

    Bladmuziek

    De bladmuziek op deze website is afkomstig van Stichting Vrijeschoolliederen.nl.

    Fotografie

    De foto's op deze website zijn gemaakt door Chriske Heus van Barneveld.